Fakta

På nätet finns oändligt mycket fakta om marsvin. Men här nedan följer några intressanta fakta som jag vill nämna

 

NAMN URSPRUNG VIKT ÅLDER GIFTIGT NYTTIGT
Cavia porcellus Härstammar från Anderna i Sydamerika och domesticerades redan 5000 f.Kr 0,7 – 1,2 kg 4 – 8 år Avocado, potatisblast, potatisgroddar, smörblomma, rabarber, lökväxter, överdosering av spenat, råa bönor, gullregn och idegran.

All sorts kål, morötter, frukt sallad, banan, grönsaker

80% består av höintaget!

 

De är glada och sociala djur som gärna vill att buren ska stå i ett rum där ni är ofta så de kan följa med vad som händer och försöka få uppmärksamhet när du går förbi.
Jämfört med andra djur såsom kanin, hamster och mus så pratar marsvin både med sina marsvinskompisar, men framförallt med dig! De har olika läten för olika saker som du snabbt lär dig.

De lär sig dina rutiner som tex om de brukar få morötter och du hackar upp dem på en skärbräda, så kommer de alltid tro att det är dags för mer morötter när du använder skärbrädan. Även så är det om du prasslar med påsar som de förknippar med något gott att äta.

Marsvin är lätta att ha att göra med och de bits väldigt sällan. Gör de detta så är det om de känner sig väldigt hotade och rädda eller får ont om någon tar i dem för hårt. De är istället ett djur som hellre flyr än går till attack vilket gör att det är ett bra djur till barn. Det är lätt att lyfta upp ett marsvin från buren och de gillar att bli klappade i någons knä. Då ligger de och kuttrar och njuter!

Marsvin vill ha möjlighet att springa fritt så ofta det går och då går det att vänja dem vid att bli nästan helt rumsrena. När de är ute på golvet tillsammans så kan de bli så glada att de tokrusar runt i en stor cirkel eller gör små ryckiga hopp där de hoppar upp i luften och vänder ett halvt varv innan de landar igen. Marsvin är ett litet djur med stor personlighet som gör dem till dina bästa vänner!

Kommunikation

Tjut/pip

En lång, genomträngande pipton som betyder att de vill ha mat. Oftast tjuter alla i kör för att få din uppmärksamhet. Detta läte har utvecklats enbart för människan, det är inget ljud som vilda marsvin gör.

Utdraget pip

Ett gällt, svagt och utdraget pip är klagorop från något marsvin som känner sig trängd av de andra. Tyvärr finns det ofta ett underkuvat marsvin i flocken som de andra är mer elaka mot.

Kurrande

Dovt kurrande ljud. Detta ljud betyder att någon hotar en annan eller så kan det vara hannarnas friarljud till en hona undertiden som han stryker runt henne. Samma kurrljud kan förekomma när honor vill visa sin dominans över en annan hona. Kurr kan ytterligare betyda tillfredsställelse, t.ex. som ett tack om de får något gott att äta. Till sist kan ett svagt kurrande höras när de är ute på golvet och vill hålla kontakten med varandra, ungefär att -här är jag, var är du?

Hacka tänder

Man kan säga att det finns två olika sorters betydelse när ett marsvin hackar tänder. Om ett marsvin känner sig hotad och vill skrämma bort en rival så hackar den tänder samtidigt som den burrar upp pälsen och spänner kroppen. Men det finns också en annan sorts tandhackade. Detta kan tex vara när du sitter vid buren och marsvinen undrar lite vad du ska göra. Då kan de gå fram mot dig samtidigt som de hackar tänder och kanske maler lite med underkäken. Då är kroppen inte spänd utan avslappnad. Det här är inget negativt ljud utan skulle kunna översättas med att de är otåliga på att något ska hända. De kanske misstänker att du ska ge dom något och tycker att du kan snabba på lite och visa vad det är de ska få eller vad som ska hända.

Skrik

Om de blir rädda eller känner smärta hörs ett högt, långt utdraget skrik från dem.

Fågelsång

Detta är ett läte som inte alla marsvinsägare kommer att få höra, men har man väl hört det så vet man vad som menas med fågelsång. Detta läte låter som om man har en kanariefågel i rummet, men som låter väldigt högt, nästan i nivå med en brandvarnare. Det är ett högt kvitter som kvittrar konstant utan att göra uppehåll. Detta ljud kan man höra i skymning eller väldigt sent på kvällen.

Går man fram till buren så brukar ljudet tystna och marsvinet sitter istället och hackar tänder. Går du därifrån så börjar det igen och brukar hålla på i några få minuter. Vad det betyder vet jag inte säkert, jag har själv inte lyckats leta reda på svaret.

Popcorn

Ett marsvin som mår bra och är på gott humör kan göra roliga hopp. Ofta kan de hoppa rakt upp och rotera 180 grader innan den landar igen. Ofta är det yngre marsvin som gör detta.

Rusar i cirklar

Om man släpper ut marsvin så de får springa fritt på golvet kan de börja tokrusa runt i cirklar. De ser helt galna ut och springer bara runt och runt tills de tröttnar. Detta betyder att marsvinet mår jättebra, den är så glad att den har fått komma ut och vill springa av sig all överskottsenergi.

Boxas med nosen

Ett sätt att kommunicera med varandra kan vara genom att boxas med nosarna. Oftast är det unga hannar som tuffar till sig och boxas lite med varandra.

Tramp

Marsvin som har låg rang i flocken kan om de känner sig hotade börja trampa med bakbenen och frambenen är stilla.

Slicka någons öra/dina händer

Ibland kan man se att ett marsvin slickar ett annat marsvins öra. Detta gör den i ett försök att säga att den vill vara vän med det marsvin som den slickar på, ungefär som ett bevis på vilken bra vänskap de skulle få ihop.

Reser ragg

När ett marsvin reser ragg, antingen över hela kroppen eller i nacken är det för att imponera. Att visa testiklarna för någon annan brukar vara ett hotbeteende, men kan även vara ett frieri.

Noskoktakt

För att kontrollera flocktillhörigheten sniffar marsvinen sin nos mot någon annans nos.

Förstelning

Marsvin är ett flyktdjur, d.v.s. de flyr hellre vid fara än går till attack. Men innan de flyr iväg så blir de förstelnade som en staty när de observerar och lyssnar var det är för fara på gång. De tror nog att de är osynliga om de inte rör sig en millimeter!

 

Guinea Pigs.
Small and solid furry fluffy things,
They smile and squeak and try to sing.
Their hearts are full of love and joy
They're sometimes loud,
They're sometimes coy.
If you cuddle one everyday
All your blues will melt away.
The ones who pass from our lives
We remeber with tear filled eyes
But also with grateful thanks.
That such an amazing little soul
Let us be the one to fill his food bowl.
If you want less stress and to have fun
I reccomend a Guinea Pig for everyone!
                           L. M. Jones.

 

Marsvins änglar

/b6b3dd20d3b1347f35943189e1c150fa.jpg

Bella ♡2o19+2o2o

Bebis hona ♡13nov.2o2o+21nov.2o2o

/16415.jpg

/supreme-science-selective-guinea-pig-food-3kg.jpg

/logo-cirkel.jpg